Günümüzde en yoğun olarak kullanılmakta olan bir kemik içi implantın bölümleri üç bölümden oluşur:
1. İnfrastrüktür: İmplant sisteminin alt yapısı olup, çene kemiği içerisine cerrahi olarak yerleştirilen implant çivisini “fixture” ve postunu “abutment” ifade eder.
2. Suprastrüktür : İmplant sisteminin üst yapısıdır, implant üzerine yapılan protezi ifade eder.
3. Mezostrüktür: İmplant sisteminin ara yapısıdır. İnfrastrüktür ile suprastrüktürün birleşmesini sağlar ve daha çok barlı bir yapı olarak implantların üzerine yapılan overdenture türü protezlerde yer alır.
Pek çok parçaya sahip olan bir kemik içi implant uygulamasında, çene kemiğinin istenilen yerlerine özel aletler ve tekniklerle yer hazırlanır. Hazırlanan yere “fixture” adı verilen parça yerleştirilir (Resim 16). Fixture komponentleri plastik koruyucu-taşıyıcı kutularında γ-radyasyonla sterilize edilmiş şekilde bulunmakta ve boyun bölgesi çaplarına göre yapılan renk kodlaması sistemiyle hasta takibi ve gereken üst yapı parçalarının siparişleri daha kolaylıkla sağlanmaktadır
Resim 16. Boyun bölgesi çaplarına göre yapılan renk kodlaması sistemi- Astra Tech Implants
Osseointegrasyon sağlama süreci içinde implantın üst bölümünün içinde kemik oluşmasını engelleyen, dolayısıyla ara parça uygulamasına imkan taşıyan bölüm, metal veya silikon iyileşme başlığı, “cover screw” adını alır.
İkinci aşama cerrahi sırasında yerleştirilen ve implantın boyunu yumuşak dokunun üzerine çıkaracak şekilde uzatıp çevresinde yumuşak dokunun iyileşmesine izin veren kısım “Transmukozal yapı” adını alır. Ağız boşluğunda görev yapan proteze retansiyon ve destek sağlayan kısım da “abutment” dır.
İmplant operasyonu sonrası iyileşme süreci boyunca implant üstü abutment yuvası kemik ve diş eti parçaları ile dolmaması için sonradan atılan closure screw adı ile anılan kapatma vidası vardır.
Yorum Yok